Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A házimacska

2009.05.09

A házimacska

 

 A házimacska alkalmazkodott a ragadozó életmódhoz.
 Kép Teste hajlékony. Gyorsan fut, éles karmai segítségével jól mászik, ugrik, kúszik, sompolyog. Mozgása kecses rugalmas. Feje gömbölyű, teste karcsú. Lábai izmosak, erősek. Testét mint az emberét is, a csontos váz tartja, támasztja, melynek tengelye a gerincoszlop. Gerinces állat.
 Testét puha, selymes szőrzet fedi. Szőrének színe különböző, a fajtától függ.
 Éjszaka jár vadászni. Nesztelenül lépked, ujjain lévő bőrpárnákon jár. Éles karmait ezekbe a bőrpárnákba húzza vissza.
 Mivel ragadozó, élő állatokat ejt el. Megfogja az egeret, madarat, cserebogarakat, szívesen eszik halakat is. Az ember a házimacskát elkényeztette, ezért szívesen elfogadja a különböző főt ételmaradékokat, tejet, tésztaféléket.

  Rövid állkapcsában rejtőznek az éles, ragadozó fogazata. Főleg a hegyes szemfogai félelmetesebb fegyverek. A Képzápfogai tarajos felületűek, a nyers hús rágására alkalmas. Metszőfogai rövidek.
 Hallása kiváló, szaglása jó. Szürkületben is jól lát. Szembogara alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. Teljes sötétségben a macska sem lát. Ilyenkor tapintás segít a tájékozódásban. Főleg a száj körüli bajuszserték érzékenyek.
 A házimacska nagyon tiszta állat. Naponta többször "mosdik". Érdes nyelvével végigsimítja szőrét. Ezáltal nemcsak a rátapadt szennyeződéseket távolítja
el, hanem fontos ásványi anyagokhoz jut sKépzervezete.
 
A házimacska nagyon jó anya. 56 napos vemhesség után 4-6 kicsinyét elevenen hozza világra. Évente kétszer ellik. A kiscicák még fejletlenek, nem látnak, testüket rövid, gyér szörzet borítja. Az anya kicsinyeit emlőiből táplálja.
 A házimacka emlősállat, mert testét szörzet fedi, kicsinyeit elevenen hozza világra, és emlőiből táplálja őket. A kölykök 8 napig vakok. Az anyaállat cseperedő kicsineit tanítja, neveli. A kölykök játékosak.