Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macskák a lakásban

2008.08.11

                                  Macska a lakásban

 

Cica kerül a házhoz:

Macskát örökbe fogadni felelőség. Ez már annyiszor és annyi Képhelyen elhangzott, hogy talán nem is érezzük a súlyát. Pedig a nagyobb hangsúly nem a felelőségen, hanem az örökbefogadáson van. Ha egy ilyen társat szeretnél, akkor tudd előre, hogy nem egy hétre, hónapra, évre vállalod ezt a kapcsolatot, hanem akár 12-16 évig is. Bizony, akár ennyi ideig is eléldegélhet a cicád.

 

Egy közös szunyókálás a legjobb pihentető:

Bár a macska sokkal önállóbb és egyben makacsabb állat, mint a kutya, ettől függetlenül ő is igényli a törődést és a gondoskodást. Éppen ezért a befogadás előtt mérlegeld a következőket:

 

1 - Ugye nem vagy allergiás a macskaszőrre és a porotkára?

A macska szőre folyamatosan hullik, évente legalább kétszer Képpedig kifejezetten erősen. A macska szőrére és a szőrhullás  hatására növekvő szaporodásnak induló porotkákra, illetve azok ürülékére is lehetsz allergiás. Természetesen vannak olyan tisztítószerek, amelyek használatával az atkák száma folyamatosan kordában tartható, de ettől függetlenül érdemes tudnod, hogy mire számíthatsz.

 

 

 

 

 

2 - Lesz-e mindennap kedved foglalkozni kedvenceddel?

Tévhit, hogy mivel a macska önálló, ezért is igényli a  gondoskodást. Ha egy lakásban élsz egy cicával, nagyon is komoly, személyes kapcsolat alakulhat ki közted és közte. A cicád várni fog, ha hazaérsz és bizony igényelni fogja a szereteted és a gondoskodásod. Egy lakásban tartott macska merőben másképp viselkedik, mint ,,kinti" cimborái. Minden nap időt kel szakítanod arra, amikor csak vele foglalkozol.

 

3 - Van-e időd, erőd, hogy gondoskodj róla?

Egy cica akkor érzi jól magát, ha ő maga ápolt, környezete tiszta Cica a lakásbanés rendezett. Ehhez mindennap szánnod kell rá időt, hogy lakhelyét rendbe rakd, a macskaalmot kitakarítsd, a szőrét ápold, friss ételt és vizet adj neki. Ezeket sose hanyagold el, mindig gondolnod kell rá. A kis cicák igénylik a közös játékot.

 

 

 

 

4 - Megengedheted-e magadnak, hogy macskát tarts?

Talán nem lep meg, hogy macskatartás is költségekkel jár. Ezt a kiadást jobb, ha előre betervezed, nehogy később érjenek meglepetések. Nem nagy összegről van szó, de számolnod kell vele.

Ha ezekre a kérdésekre nyugodt szívvel tudsz igennel válaszolni, akkor már neki állhatsz a cicakeresésnek.

----------------------------------------------------------------------------------

 

A szöveg az aprotuti.hu-ról származik!