Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Több féleképpen nyávog a cica

2008.09.09

Hányféleképpen nyávog a macska

Az éhes macskák több mint két órán keresztül képesek folyamatosan nyávogni és dorombolni - állapították meg a kutatók, akik azt is kiderítették, hogy egy felnőtt macska tucatnyi különböző hang kiadására képes.

A területének védelmében morog, vonít, vagy vicsorítja a fogát, félelmében pedig köpköd, vagy sziszeg. A nyávogás, a "trillázás" és a nyelvcsettintés a macskánál az üdvözlés, a "gügyögés" pedig a barátság jele.

A dorombolás viszont egyfajta öngyógyító módszer. A macska ugyanis 25 és 50 hertz között dorombol - ezen a frekvencián pedig a vibráció egészségügyileg nagyon hatékony: többek között erősíti a csontot, és segíti a csonttörés és az ínszakadás gyógyulását, és csökkenti az izomfájdalmat.

Kutatók azt is kiderítették, hogy a macska a hideg és a nagy meleg ellen is nyalakodással védekezik. Hidegben a szőr a mosakodástól simább lesz, agy hatékonyabban véd a külső hőmérséklet ellen. Melegben viszont az izzadást helyettesíti, és lehűti a szőrt. Eleink egyébként e macskát időjárás-előrejelzésre is használták.