Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oltás a macska-AIDS ellen

2008.11.09

Az amerikai állatorvosok még ezen a nyáron
hozzájuthatnak a FIV elleni vakcinához. A macska félék immunbetegségét megelőző oltóanyag szabadalmát a Davis-i székhelyű Kalifornia Egyetem és Floridai Egyetem birtokolja. A gyártást a Fort Dodge Animal Health, a Wyeth gyógyszeripari konszern leányvállalata vállalta.

 

Legalább egy évig véd
A killer-vakcinaként emlegetett oltóanyagot a macskákra veszélyes FIV vírus legyengített formájából állítják elő, és a beoltott állat immunrendszerét stimulálják vele. A vakcina két különböző FIV törzsből, egy észak-amerikából és egy ázsiai változatból készül.

 

Az oltó anyagot kifejlesztő Niels Pederson
és Janet Yamato szerint vizsgálatok bizonyították az oltóanyag hatékonyságát. A kísérleti állatoknak három ampulla FIV oltóanyagot adtak be, majd egy év elmúltával az egyik vírustörzzsel megfertőzték őket. A beoltott állatok 67 százaléka számára védelmet jelentett a megelőző oltás, míg a be nem oltott kontrollcsoportban  74 százalékos volt a FIV fertőzések aránya. Az ígéretek szerint a védelem legalább egy évig megmarad.

 

Harapással terjed
A macskák FIV fertőzése elleni oltóanyagának kifejlesztése még 1986-ban indult, amikor kutatóknak először sikerült izolálniuk a vírust. A kórokozó elsősorban harapott sérüléseken keresztül fertőző, mivel viszonylag nagy mennyiségben van jelen az állat nyálában.

Az emberi HIV vírushoz hasonlóan
a FIV is az immunrendszert támadja meg, és csökkenti az állatok betegségekkel és fertőzésekkel szembeni állóképességét. A "Macska-AIDS-szel" fertőzött állatok 5-10 évig kísérő tünetek nélkül élnek. De aztán sorban jelentkeznek a szembetűnő elváltozások, a súlycsökkenés, a láz, a duzzadt nyirokcsomók és a krónikus fertőzések.

 

Egyes állományok negyede fertőzött
Bár macskák képesek regenerálódni, életük végéig hordozói maradnak a vírusnak. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslései szerint világszerte a házimacskák 2-25 százaléka vírushordozó. A legmagasabb FIV fertőzöttségi arány Japánban és Ausztráliában mutatható ki, a legalacsonyabb Európában, és az USA-ban. A harci kedvük miatt a leginkább veszélyeztetett állatok közé tartoznak szabadon elkószáló kandúrok.

 

 

 

A kép és szöveg az aprotuti.hu-ról származik!