Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Támadnak a kullancsok

2009.06.15
Támadnak a kullancsok

 

Legyünk figyelmesek!

Kép Séta után mindenképpen, kijárós cicák esetében rendszeresen vizsgáljuk meg kedvenceinket nehogy kullancsok fészkeljék meg magukat bennük; és persze nem utolsósorban azért, hogy még véletlenül se vigyék be őket a lakásunkba, ahol esetleg ránk is átmászhatnak.

 

 

 

Ha már megvan a baj...

Kérdezd az állatorvost című rovatunkban egy kétségbeesett gazdi kért segítséget Dr. Balogh Bélától, ugyanis a 10 hónapos cicájában egy kullancsot talált. Elmondása szerint a kullancs már jól megszívta magát, és eldöntötték, hogy segítenek a macskának. Sajnos a kullancs feje beleszakadt, és a sikertelen próbálkozások után - arra hogy kivegyék a fejét is - kedves olvasónk úgy gondolta, hogy ideje egy szakértő tanácsát kikérni ez ügyben. Állatorvosunk azt javasolta, hogy legközelebb  a kullancsok eltávolítására az erre kifejlesztett eszközöket alkalmazzák, hisz ezek a legmegfelelőbbek. Ha mégis beleszakadna a kullancs feje a macskába, óvatosan tűvel próbálják meg kipiszkálni. Ha nem engedi a macska, akkor állatorvos segítségét kell kérni, így megelőzve az esetleges fertőzést.

Kép

Még megelőzhetjük...

A kullancsok elleni védekezés célja megakadályozni a kullancs megtelepedését az állaton és ezáltal megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. Hazánkban közel 40 kullancsfaj fordul elő. A kullancsok fűszálakon és bokrokon várakoznak az arra járó állatokra, amikre észrevétlenül ráesnek. Egy kullancs vérszívása 4-10 napig is eltarthat, majd ezt követően a megtermékenyített nőstény kullancs a
talajra hullik, lerakja akár több ezer petéjét, majd elpusztul. A kifejlett kullancs évekig bírja az éhezést és a telet is képes átvészelni. A kullancsok leggyakrabban vérszíváskor fertőzik meg az állatokat. A kórokozók a szúrástól számított néhány órától néhány napig terjedő időszakban jutnak át a kullancs nyálával az áldozatba, ezért kell a befúródott kullancsot minél hamarabb eltávolítani.

Ma már nagyon megbízható készítmények állnak rendelkezésünkre, melyekkel megóvhatjuk kedvenceinket a vérszívóktól. Vannak olyan készítmények, melyeket az állat nyakánál kell a bőrre csöppenteni és 1 hónapig hatásosak. Az erre kifejlesztett spray-k szintén 1 hónapig hatásosak, de a kutyát vagy a macskát a fülétől a farkáig le kell fújni vele. És akadnak nyakörvek is, bár ezek saját tapasztalataim alapján nem éppen megbízhatóak.