Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macska és a testmozgás

2009.05.19

Macska és a testmozgás. Kell ez?

 

IGEN! Minden macskának szüksége van testmozgásra, és örömét is leli benne. Most a macska szabadban történő mozgására koncentrálunk: hogyan taníthatja meg cicáját arra, hogy pórázon sétáljon, és hogyan változtathatja a kertjét macska-játszótérré.

Mikor látott Ön utoljára macskát pórázon sétálni? Valószínűleg régen, ha látott egyáltalán. Ez azért van, mert a macskák nem szeretnek pórázon lenni. Nem viselik el. Van azonban olyan módszer, amellyel megtaníthatja a macskájának azt, hogy pórázon sétáljon. És ha még ez nem is jönne be, a legtöbb macska valószínűleg eleget fog mozogni enélkül is.

Hogyan tanítsa meg a cicáját arra, hogy pórázon sétáljon?

Adunk egy kis képzést és oktatást Önnek arra az esetre, ha a macskáját pórázon akarná sétáltatni.

Néhány macskafajtát könnyebb betanítani arra, hogy pórázon sétáljon: például a sziámit, a burmát és a kék oroszt, de a csokoládé jegyű perzsa rövid szőrűt és a keleti rövid szőrűt is jól lehet pórázhoz szoktatni.

Ha arra akarja megtanítani a macskáját, hogy pórázon sétáljon, kezdje akkor, amikor a macska még kicsi. Szüksége lesz egy nyakörvre, egy hámra és egy pórázra. A hámra mindenképpen szüksége lesz, mert a legtöbb macska ki tud bújni a nyakörvből – és mindannyian meg is próbálják.

Kép Kezdje azzal, hogy egy pár napig rövid időtartamokra ráteszi a nyakörvet a macskára, amíg meg nem szokja. Aztán ugyanezt a hámmal egy pár napig, de még séta nélkül. Aztán tegye ugyanezt a pórázzal is. Csak tegye rá, és hagyja, hogy macskája hozzászokjon. Ezután, még mindig a házon belül, egy csábító játékkal, vagy valami különlegességgel vegye rá a macskát arra, hogy kis sétákat tegyen. Végül kezdje kis kinti sétákkal, és fokozatosan haladjon a hosszabb séták felé. Csendes környéken sétáljon, és bizonyosodjon meg arról, hogy cicája hozzászokott a gondolathoz – és a forgalom hangjához –, mielőtt forgalmasabb út mellett tesz vele hosszabb sétát.

Macskája és a külvilág.

Általában nem jó ötlet hagyni azt, hogy a macska szabadon kiszaladjon, úgy, ahogyan azt ő szeretné. Lehetnek kint ragadozók, mint ahogyan más veszélyforrások is, mint például autók, amelyek elüthetik. Ha a macskájának kint kell mozognia, akkor gondoljon arra, hogy egy körülkerített területet alakítson ki számára. Használjon erős fapóznákat és dróthálót, valamint bizonyosodjon meg arról, hogy vannak eldugott, védett területek is, ahová a cica el tud bújni a rossz idő vagy a tűző nap elől. Ideális esetben a területen különböző szintmagasságú helyek vannak, valamint fák és karmolásra alkalmas póznák. Ez egyfajta játék-mennyország lenne a macskája számára.

Másfelől, ha engednie kell macskáját szabadon futkározni, akkor olyan nyakörvet használjon, amelynek egy része gumiszalag, mert így kibújhat belőle akkor, ha mondjuk fennakad a kerítésen vagy egy ágon. A névcímke használata szintén jó ötlet. Mint ahogy egy csengőé is az, bár macskája ez utóbbit nem fogja megköszönni Önnek. A csengő abban segít, hogy Ön mindig tudja, hol van a cica, viszont a potenciális zsákmányt (például a madarakat és az egereket) is figyelmezteti arra, hogy éppen be akarják cserkészni őket.

Természetesen az is veszélyeket hordoz magában, ha macskáját a házon belül hagyja szabadon futkározni. Macska biztossá teheti házát azáltal, hogy megnézi, nincs-e nyitva ablak. Azt is ellenőrizze, hogy csukva van-e a mosógép és a szárító ajtaja, és nincs-e elől hagyva éles kés a konyhaasztalon. Ne tartson szem előtt műanyag zacskókat, háztartási mosószereket és varrókészletet. Nézze meg, hogy nincsenek-e szabadon hagyott elektromos vezetékek. Jó ötlet biztonságos helyre tenni a törékeny dolgokat, mint például a porcelán és kerámia tárgyakat.

Ha a macskákra bízzuk a dolgot, a legtöbbjük magától is elég tevékenységet talál, hogy fitt és szellemileg kiegyensúlyozott maradjon. Az Ön felelőssége, hogy olyan környezetet biztosítson cicája számára, amelyben biztonságosan mozoghat.