Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska és tisztálkodás

2009.05.19

A macska és a tisztálkodás

 

A macskák természetükből fakadóan nagyon tiszta állatok. Most megtudhatja, hogyan segítheti macskáját abban, hogy olyan tiszta maradjon, amilyen lenni szeretne.

A cicák természetükből fakadóan tiszták, azonban életük első heteiben az anyjuktól tanulják meg azt, hogy hogyan tartsák magukat valóban tisztán. Hat hét után önmaguk gondoskodnak saját higiéniájukról, azaz már mosdatják magukat.

A macskák, ha nyelvükkel nem érnek el egy területet, akkor a mancsukat használják bundájuk teljes körű átfésüléséhez. Ebben az esetben a kis mellső mancsok szolgálnak fésűként. A macskák több, mint három és fél órát szentelnek naponta a tisztálkodásnak, mivel a higiénia rendkívül fontos a számukra. Tisztálkodás közben az érdes nyelv stimulálja a faggyútermelő mirigyeket, amely a bundát faggyúval (természetes olajjal) itatja át, védi a víztől.
Az Ön szerepe a tisztálkodásban
Általában a macskák egyedül tisztálkodnak. Néha azonban jól jön nekik egy kis segítség, és ehhez Ön egy finom fésűt vagy kefét használhat. A hosszú szőrű macskáknak naponta szükségük van a kefélésre, hogy a szőrükben ne alakuljon ki gubanc, az aljszőrzetben ne alakuljanak ki szőrlabdák, és ezáltal megelőzzük azt, hogy túl sok szőrt nyeljenek. A jó hír az, hogy a macskák, függetlenül az életkoruktól, szeretik, ha kefélik a bundájukat.

A macskák fülei és szemei nagyon érzékenyek. Ezért ezeknek a tisztítását az állatorvosra kell bízni. De a csipákat nedves vattapamaccsal időről időre ki kell törölni a szeme sarkából.
Az alomtálca látogatása
Biztosítania kell azt, hogy macskája alomtálcája mindig tiszta alommal Kép legyen feltöltve. Ajánlott a Catsan®, mivel több fajtája van, amelyeket könnyű használni Önnek, a macskájának, és a kiscicáknak is. Ha lehetséges, akkor a szennyezett almot azonnal el kell távolítani, és teljesen cserélni kell legalább hetente egyszer, bár tény, hogy naponta sokkal higiénikusabb. Továbbá gyakran ki kell mosni az alomtálcát enyhén mosószeres meleg vízzel.

Mivel a macskák természetes környezetükben csendes helyet keresnek dolguk elvégzéséhez, a házban is egy csendes helyen szeretik használni az alomtálcát. Fontos, hogy a tálcának nem szabad az etető-, illetve itatótálkájuk közelében lennie.
Tálkák és fekhelyek
A macskák valóban nagyon komolyan veszik az etetőtálkájukkal kapcsolatos higiéniát. Ha a macska úgy érzi, hogy az edény nem elég tiszta, akkor még az ételt is visszautasíthatja. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen tisztítania kell az tálkákat. Ami az alvóhelyet illeti, itt nem kell semmi különösre ügyelni, mivel a macska olyan helyet választ, ami számára a legkényelmesebb. Megelégszik egy huzatmentes, csendes, meleg és meghitt hellyel. És ami a higiéniát illeti, elég, ha a párnát időnként kirázzuk, néha pedig kimossuk.