Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Passzív dohányos a cicája?

2009.05.19

Passzív dohányos a cicája?

 

Macskagazdiként sok időt töltünk azzal, hogy a kisállatunkat fitten és egészségesen tartsuk – azon aggódunk, hogy a megfelelő ételt kapja-e, vagy hogy mozog-e eleget. De milyen gyakran állunk meg azon elgondolkodni, hogy mennyire veszélyezteti macskánk egészségét a cigarettafüst?

Nagyon kevés tanulmány született azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a passzív dohányzás az állatokra. Viszont Dr. Anthony Moore a massachusetts-i Tufts Egyetemen nemrég felfedezte, hogy a dohányosokkal egy fedél alatt élő macskáknál jelentősen megnő a macskalimfóma veszélye.
Fontos-e Önnek macskája egészsége annyira, hogy leszokjon?
Dr. Moore reméli, hogy a legújabb kutatások, amelyek a passzív dohányzás és a kisállatokban leggyakrabban előforduló rákfajta kapcsolatát mutatják, arra ösztökélik majd a dohányosokat, hogy leszokjanak. Azt mondja: “Szerintem sok olyan ember van, aki önmagáért vagy a családja kedvéért nem szokna le a dohányzásról. De megteszi a macskája vagy a kutyája miatt.”

Kép Noha van némi kétkedés a kutatással kapcsolatban, az azért nyilvánvaló, hogy ha kisállatok dohányfüstnek vannak kitéve a házban, akkor ennek kárát látják a légzőszerveik. Néhány állatorvos utalt már arra, hogy a füst a talaj közelében elég töménnyé válik – ez az a körülmény, amit nem győznek hangsúlyozni, amikor kisállataink nehéz helyzete miatt érvelnek.
A következő tények valóban okot adnak az aggodalomra?
A cigarettafüstnek ténylegesen csak 15 százalékát lélegzi be a dohányos.
A többi szétáramlik a levegőben, 400 féle mérgező anyagnak téve ki a kisállatokat.
Ez a dohányfüst több, mint 40 ismert rákkeltő anyagot tartalmaz, továbbá szén-monoxidot is.
A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a cigarettafüst összefüggésben van a kisállatok bizonyos betegségeivel, például az asztmával, és egyes ráktípusokkal.
Ha kétségei vannak, ideje leszokni!
Az állandó cigarettafüst biztos, hogy nem tesz jót macskája közérzetének, egészségének és boldogságának. Ideális esetben cicájának sohasem szabadna cigarettafüstöt szívnia, tehát ha rá akar gyújtani, inkább menjen ki a levegőre. Azonban a legjobb az lenne, ha a saját és kisállata egészsége érdekében teljesen felhagyna a dohányzással.