Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macska táplákozása

2008.09.20

Milyen arányban és hogyan keverjük össze a fenti alkotórészeket?

A kistestű macskafélék természetes táplálékai (madarak, kisrágcsálók) átlagosan 55-65% vizet, 15-22% fehérjét, 8-12 % zsiradékot, 2-5% szénhidrátot, és 3-4%-nyi ásványi anyagot tartalmaznak. Ha cicánknak házilag, otthon szeretnénk összeállítani a menüjét, igyekeznünk kell azt olyan alapanyagokból összeválogatni, hogy a kész keverék beltartalma ehhez hasonló legyen. A felnőtt macskatápok optimálisan minimum 25-30% fehérjét, minimum 15-30% zsírt, és 2-3% rostot kell tartalmazzanak (vigyázzunk, a szárazanyagon belül!) ahhoz, hogy biztosítsák az állatok táplálóanyag szükségletét és e mellett kellőképpen ízletesek is legyenek a számukra.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egészséges macska házilag összeállított takarmánykeveréke megközelítően háromnegyed (3/4) rész fehérjehordozóból (hús vagy halfélék, illetve ezek melléktermékei) és egynegyed rész (1/4) egyébből kell álljon (szénhidráthordozók, zöldségfélék). Ez az arány azonban jelentősen módosulhat attól függően, hogy konkrétan milyen alapanyagokból is áll a keverék, mert pl. a színhúst nagy fehérjetartalma miatt nem szükséges háromnegyed résznyi mennyiségben bekeverni, viszont ki kell egészíteni valamennyi zsiradékkal. Ugyanakkor pl. egy főtt tyúktojás és mellette 100 gramm tehéntúró már bőven fedezi a macska napi fehérjeszükségletét, tehát ezek mellett állhat csak zöldségféle vagy főtt rizs a takarmánykeverékében, összességében akár nagyobb arányban is, mint egynegyed.

Ne csak egészséges, hanem finom is legyen!

Ráadásul a menü összeállítását úgy kell megterveznünk majd összeállítanunk, hogy a végeredmény a macskának is tetsszen, ha ugyanis a takarmánykeverék nem lesz számára elég csábító és jóízű, vagy ha az állaga nem megfelelő, előfordulhat, hogy hozzá sem fog nyúlni. (Vigyázzunk az eledel hőmérsékletével is, mert ha túl forrón, vagy túl hidegen kínáljuk fel, és emiatt nem hajlandó enni belőle, előfordulhat, hogy a kellemetlen emlék miatt ugyanazt a fajta eledelt - órákkal vagy akár napokkal - később, amikor már megfelelő hőmérsékletűvé vált sem fogja majd elfogadni.

Az alapanyagok összekeverési aránya eltérhet még az adott életkornak, élettani vagy egészségi állapotnak megfelelően is. Az összetevők elegyítésének megkönnyítése érdekében javasolt kevés langyos vizet, esetleg húslevet is használni (konzerv hal esetén annak a levét), valamint etetés előtt fél-egy óráig pihentetni a keveréket, hogy az ízek jól összeérjenek. Nagyon vigyázzunk arra, hogy az eledel kellően homogén legyen, vagyis az alkotóelemek jól összekeveredjenek benne (turmixolhatjuk is), különben a macska ki fogja válogatni belőle a neki leginkább tetsző falatokat. Ugyancsak fontos, hogy a megfelelően összeállított keverékeket folyamatosan váltogassuk, így biztosíthatjuk, hogy eledele kellően változatos legyen, ezzel egyben elkerülhetjük az egyféle eledelhez való hozzászokását is.

Honnan tudhatjuk, hogy az általunk összeállított keverék alkalmas a macskánk táplálására?

A jól táplált, megfelelő összetételű és mennyiségű takarmányt fogyasztó macska tekintete élénk, bundája sima, fényes és nem hullik, szeme tiszta és ragyogó, orra kellemesen meleg és nem túl száraz.  Bélsara sötétbarna színű és normális állagú, testsúlya állandó vagy csak kismértékben ingadozó (azaz nem fogy le vagy hízik meg hirtelen), és a fajtájára jellemző viselkedési formákat mutatja. Sokat és nyugodtan alszik, de a legmélyebb álmából is képes azonnal és gyorsan felkelni. Rendszeresen és alaposan tisztálkodik. A felkínált, macskának való táplálékot azonnal és szívesen elfogyasztja, viselkedésében különösebb változás nem észlelhető. A hazajáró macska jól érzi magát a bőrében, szívesen jár haza, evés után rendszerint pihen és alszik egy jót otthonában, majd csak ezt követően indul el újabb körútjára.

Mennyi a macska egy napi adagja a házi kosztból?

Egy átlagos testsúlyú (4,5 kg-os) macska naponta 3-4 kisebb adagban felkínálva körülbelül 300-500 grammnyi, megfelelően összeállított házi keveréket (vagy nedves tápot) fogyaszt el. Ez a mennyiség természetesen bizonyos élethelyzetekben valamelyest módosulhat. A kijáró macskák - amint már volt róla szó - általában képesek az aktuális igényeiknek megfelelő mennyiségű eledel felvételére, ez pedig változhat többek között a külső körülményektől (hőmérséklettől) , az igénybevételtől (párzási időszak, fizikai aktivitás), a tartási körülményektől, a  macska aktuális viselkedésétől (sokat van távol, vagy inkább otthonülő) és a pillanatnyi egészségi vagy élettani állapottól (betegségből lábadozó vemhes, szoptató stb.). Mivel a macska bezabálásra vagy túlevésre kevésbé hajlamos, általánosságban elmondható, hogy a megfelelő összetételű és beltartalmú házi keverékekből annyi egynapi adagja, amennyit jó étvággyal elfogyaszt. Kijáró felnőtt macskákat a hazatéréseik alkalmával, a csak lakásban tartottakat pedig a kondíciójuk függvényében naponta 2-3 alkalommal etessünk meg.

Példák házilag összeállított, egészséges, felnőtt, megfelelő kondícióban lévő macskákkal etethető takarmánykeverékekre (500 gramm mennyiségre vonatkoztatva):

  • 350 gramm tonhalkonzerv (levével együtt), 100 gramm főtt rizs, 50 gramm főtt, apróra vágott vagy lereszelt sárgarépa, egy mokkáskanál só.
  • 300 gramm nyers darált marhahús, 100 gramm főtt tészta, 1 darab (kb. 50 gramm) főtt tyúktojás lereszelve, 50 gramm főtt vegyes mirelit zöldségkeverék, egy mokkáskanál só.
  • 400 gramm főtt csontos húsdarálék, 100 gramm rizs, egy kávékanál nyers almareszelék, egy mokkáskanálnyi élesztő, egy mokkáskanál só.
  • 400 gramm főtt csontos csirkehús (csirkefej, csirkeszárny, farhát - megetetés előtt húsklopfolóval törjük össze a csontokat benne), 50 gramm főtt zabpehely, 50 gramm főtt vegyes mirelit zöldségkeverék, egy mokkáskanál só
  • 250 gramm csirkebelsőség vegyesen (máj, tüdő, lép, vese, stb., lehet főtt is és nyers is), 100 gramm juhtúró, 50 gramm főtt zabpehely, 50 gramm főtt rizs vagy kukoricadara, 50 gramm vegyes mirelit zöldségkeverék, egy mokkáskanál só.
  • 400 gramm sovány sült hús vagy hal (maradék is lehet), 100 gramm hasábburgonya vagy főtt krumpli, egy kávéskanál reszelt, nyers alma, egy kávéskanál búzacsíra, egy csipet só.
  • 350 gramm májkrém, 1 darab (kb. 50 gramm) főtt tyúktojás lereszelve, 100 gramm főtt rizs, egy mokkáskanál búzakorpa, egy csipetnyi só.
  • 400 gramm szardínia konzerv a levével együtt, 50 gramm főtt zabpehely, 50 gramm főtt vegyes mirelit zöldségkeverék, egy kávéskanál reszelt sajt, egy csipetnyi só.

 

A képek és a szöveg a haziallat.hu-ról származik!