Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kis cica érkezett! Mivel etessem?

2008.09.20

Elválasztás, új család

Hathetes kor az elválasztás legkorábbi javasolt ideje. Ha ekkor el is választják a cicust anyjától, akkor a kisállatnak a tejtáplálásról szinte azonnal szilárd tápanyagra kell átállnia. Ez megterheli a szervezetét. Ezért az a leghelyesebb, ha az anyatej mellett már kap szilárd eleséget is a kiscica. Ezt kell folytatni az új otthonban is. A legmegfelelőbb eleségek: főtt hús (változatosan baromfi, sertés, marhahús, nem zsíros!) főtt rizzsel keverve, kb. 50-50% arányban. Ez segít a szállítás, új hely és a stressz miatt kialakult hasmenés leküzdésében is.

Kép

 

Folytassuk a kölyöktápot?

Ha az anyatej mellett valamilyen kölyöktápot kapott az állat, akkor az folytatható, feltéve, ha a jobb minőségű eledelek közül való. Amennyiben a kiscicus "előzményeit" nem ismerjük, akkor a főtt hús-rizs a legjobb. Párnap múlva, ha a bélsár formált, adhatunk a rizs helyett más köretet is. Főtt tészta, főzelékek, főtt, sült zöldségek, (főtt krumpli is lehet, de nem túl gyakran). A 6 hetes macska 4x étkezzen naponta. Annyit, amennyit jóízűen kb. 15 perc alatt megeszik. Akkor kell abbahagynia, amikor még szívesen enne és nem látszik a bal horpaszán, hogy kidudorodik a teli gyomra. A maradékot el kell távolítani, ha valamit nem eszik meg, következőleg is meg kell vele kínálni. Ne legyen válogatás. Állandóan eleséget előtte hagyni viszont hiba. Friss víz viszont mindig legyen az állat előtt.

Kép


Azt eszi, amit mi, csak másképp

A macska lényegében azt eheti, amit az emberek, csak húsevő volta miatt több fehérjét igényel, tehát a hús aránya eleinte 50-50% később, felnőtt korban 40% legyen az eledelben. Fűszeres ételeket ne kapjon a macska. Nyers húsok adása sem javasolt, legalább jól le kell forrázni, hogy a hőhatár kissé belül is érje. A sertéshús jól főzendő, mert csak húsevőkre veszélyes - de azokra halálos - vírusos betegséget terjeszthet.

Tejjel vagy nélküle?

A tej nem javasolt, a benne lévő tejcukor hasmenést okozhat, igaz, egyede válogatja. Szükségtelen is, hiszen az erjesztett tejtermékek egészséges macskának bátran adhatók (joghurt, kefir, aludttej). A túró sok fehérjét és kalciumot tartalmaz, a tojás főzve javasolt, mindkettő adása beleszámít az aznapi húsadagba.


Dobjuk fel a tápot!

Tápok is adhatók. Nem javaslom azonban a folyamatos tápetetést, még a legjobb márkájút sem, mert egyoldalú, élménytelen táplálást okoz, illetve idős korban a száraz táp súlyos veseproblémákat, húgyhólyagkövet idézhet elő. A házikosztos etetést viszont táppal is ki lehet egészíteni. A konzervek mellé mindig javaslok egy kiskanálnyi házikosztos köretet adni, hogy ne szokja meg az azonos ízt, és lehessen később házikosztra, vagy más márkájú konzervre átszoktatni. A tápok fajtáját is érdemes egyszer-egyszer változtatni, mert egy készítményt könnyen megszoknak, és nem hajlandók mást elfogadni.

A veszélyes dolgok felfalása

A kismacska hajlamos idegen tárgyak felvételére: ezt következetesen meg kell tiltani. Veszélyesek a cérnák, madzagok, kavicsok, kis játékok, szétrágott gumiáruk stb. Az állatnak kezdettől fogva tudnia kell, hogy mi az övé, mivel és kivel szabad játszania, meddig mehet el durvaság nélkül. A jó játék nehezen szétrágható, ha az állat lenyeli, az emészthető, vagy olyan kicsire szakadozik, hogy nem tud elzáródást okozni. Elválasztástál 3 hónapos korig 3-4x, 3-6 hónapig 3x, 6 hónapos kor felett 2x etessük cicáinkat. Az etetés mindig azonos időben legyen.

 

A képek és a szöveg a haziallat.hu-ról származik!