Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macskagyökér

2009.05.04

Macskagyökér

 

 

A macskagyökér (latin nével Valeriana) a macskagyökérfélék ( latinul: Valerianaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melynek világszerte mintegy 250, Európában 20, Magyarországon 4 faja él.

Orvosi macskagyökér
Az orvosi macskagyökér (latinul Valeriana officinalis L.)nyirkos talajt kedvelő, akár 1,5 méter magasra is növő, lágyszárú növény. Élőhelye Kép Európa és Nyugat-Ázsia, 2000 m tengerszint feletti magasságáig. Május-júliusban virágzik, hímnős, rózsaszínű vagy fehér virágokat bont bogas virágzatban. A virág szimmetriája lehet sugaras, vagy enyhén kétoldali részarányos, akár egyazon virágzaton belül is. A hozzánőtt az öt cimpájú forrt párta csövéhez. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, a levélkék száma 6-15, a csúcsi levélke mérete a többiével azonos. Magyar nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható illata erős, izgató hatással van a macskákra, melyek növényhez dörgölőzve "kábulatba" esnek, illetve szívesen elfogyasztják a gyökerét. Egyes macskák kifejezettem "függővé" válnak.

A természetgyógyászatban
elsősorban az illóolajokat és valerán savat tartalmazó gyökerét használják. Belsőleg fejfájás, szívidegesség, álmatlanság, izomgörcs, bélirritáció kezelésére használják. Külsőleg ekcéma, sebek, fekélyek gyógyszere. A májbetegeknek nem ajánlják az alkalmazást. Valeriana Wallichii nevű változata a Himalájában terem, a helyiek maláriás láz kezelésére használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Valerianae radix néven hivatalos drog.

Godzalevelű macskagyökér (V. sambucifolia)
Az orvosi macskagyökér alfajainak rendszertani besorolása vitatott, némely szerzők önálló fajokként tárgyalják ezeket. A fajból tarackoló töve és a kevesebb, de szélesebb levélkék különböztetik meg. A Börzsönyben fordul elő.

Keskenylevelű és kétlaki macskagyökér
A keskenylevelű macskagyökér szárközépi levelei rövidebb nyele és a növény kisebb termete egyértelműen megkülönböztethető, az orvosi macskagyökértől. A kétlaki macskagyökér tőlevelei épek, tojásdadok, a páratlanul szárnyas  összetett szárlevelek levélkéi  legtöbbször ép szélűek. A növény általában kétlaki. Lápréteken él, májusban virágzik.