Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan neveljünk pici cicát mamacica nélkül?

2008.09.20

Ha újszülött cicáink anya nélkül maradnak, nekünk kell átvennünk a pótmama szerepét a gondoskodásban. Az első pár hét a kritikus, ilyenkor még nagyon érzékenyek a csöppségek. Tiszta, meleg helyet alakítsunk ki nekik, és napi 24 órában őrködjünk felettük - persze ehhez kérhetünk segítséget családtagjainktól is.

Mikor etessünk?

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az etetési idő betartására, Kép mert a kölykök az első két hétben 2-2,5 óránként megéheznek. Igaz, visítva jelzik, ha eljött a következő táplálkozás ideje, de ha nem kapnak időben enni, elfáradnak és elalszanak. Ami persze nem jelenti azt, hogy elégedetten szenderültek volna álomba.
Csak kimerültek. Így nekünk kell ügyelni arra,

hogy mindig elegendő táplálékhoz jussanak.

Evés után...

Ha jóllaktak, nedves ronggyal vagy vattával dörzsölgessük meg pocijukat, ezzel beindítjuk anyagcseréjüket és vizelésre, székelésre késztetjük őket. Egy hónapos koruk körül már próbálkozhatunk a macskaalomra szokatásukkal. Ez a folyamat akkor megy a leggyorsabban, ha eleinte van nekik egy kis minta, pontosabban fajtársaiktól származó illatanyag a tálcában, amelynek kiszaglásával nekik is ingerenciájuk támad oda végezni a dolgukat.
 
Mivel etessünk?

Az első két hétben a kölyköknek anyatejre van szükségük, amely Kép jól helyettesíthető az állatkereskedésekben beszerezhető macskatejporral vagy dobozos tápszerrel. A tej hőfokát kézmelegre állítsuk be, és cumisüvegből adagoljuk. A cumin akkora lyukat vágjunk, hogy a cicák erőlködés nélkül szívhassák a tejet. Vigyázzunk azonban, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, mert meg is fulladhatnak a kicsik. Akkor jó, ha a lefelé fordított cumisüvegből kis nyomás hatására megindul a tej. Ha többen vannak, hamar elhasználódik a cumi, kitágul a lyuk, így azt időnként ki kell cserélni. Előfordulhat, hogy cserekor nem fogadják el az új cumit, ekkor ne essünk kétségbe, kenjünk rá egy kis tejet és óvatosan kínálgassuk, tegyük a szájukhoz - hamar rájönnek majd, hogy ebből is csak fincsi tejcsi jön.

Tartsuk be az etetési időket!

  • 0-2 hetes cicák: napi 10 etetés 2-2,5 óránként
  • 2-4 hetes cicák: napi 7 etetés 2,5-3,5 óránként
  • 4-5 hetes cicák: napi 5 etetés 3,5-5 óránként

A szilárd táplálékra való szoktatást körülbelül 4 hetesen kezdhetjük el. Eleinte meleg tejbe áztassunk egy kis száraztápot vagy konzerv macskatápot, hogy rákapjanak az ízére. Majd fokozatosan álljunk át a szilárdra.

 

A képek és a szöveg a haziallat.hu-ról származik!