Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Félhosszú szőrű macskák - Burmai szent macska

2008.08.22

Burmai szent macska:

 

A macskakedvelők körében elért sikereit csodálatos szépségű bundájának, szeme rendkívüli csillogásának, valamint kitűnő természetének köszönheti. A sziámi macskára jellemző jegyeket viseli a pofán, a füleken, a végtagokon és a farkon, kesztyűk nem Kép haladhatják meg lábujjaiknak vonalát és ideális esetben szimmetrikusak. A közepes termetű de impozáns és masszív burmai szent macska a sziámi és perzsa macska szerencsés keveréke. Teste enyhén nyújtott, csontozata erős. Lábai inkább rövidek és erősek. Közepes hosszúságú, bóbitás farkát felemelve hordja. Szeretetre méltó és barátságos állat. Minden áron ragaszkodik az őt befogadó családhoz, saját magától oda megy a neki tetsző látogatóhoz, hogy megsimogassák. Más háziállatok, még más macska társaságát is elfogadja, de nagyon közelről figyeli őket. Ha gazdája, akihez a világon a legjobban ragaszkodik, jobban kedvel nála egy másik macskát, nem karmolással, hanem valódi sértődötséggel mutatja ki elégedetlenségét. Játszik a gyerekekkel, feltéve, ha nem bántják őt. Nem szabad sohasem erőszakoskodni vele vagy visszatartani, ha el akar menni.
 Lakásban tartható macska, de jól érzi magát a kertben vagy a Kép teraszon is. Ritkán nyávog, de akkor is csak halkan és okkal.
 Hogy a lehető legjobb állapotban tartsuk bundáját, elvileg másnaponként át kell kefélni, hetente egyszer pedig nagyon alaposan, teljesen át kell vizsgálni a szőrzetét. A burmai szent macska akkor sem nyilvánul meg hangosan, amikor az ételt várja, mivel nem falánk. Kevés húsos ételt kell adni rendszeresen, időnként halat is.
 Párzás időszakban a nőstény meglepően viselkedhet, mivel teljesen megfeledkezik szokásos tartózkodó magaviseletéről. nagyon hangos és izgatott lesz. A kölykök egyszínű, nagyon világos bundával születnek. A ,,sziámi" jegyek csak néhány hét elteltével jelentkeznek.

 

 

                  Súly: 4,5-8 kg között.

----------------------------------------------------------------------------------