Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Félhosszú szőrű macskák - Ragdoll

2008.08.21

Ragdoll:

 

 A legenda szerint vemhes volt a perzsa macska, mely megsérült Kép egy közúti balesetben, és ennek a következménye lehet, hogy kicsinyei érzéketlenné váltak a fájdalommal és a félelemmel szemben. Lejegyezték, hogy ennek az Észak-Amerikában kitenyésztett macskának az idegi és az izomtónusai gyengék, ezért képtelenek reagálni az őt ért bármilyen fajta agresszióra.
  A ragdoll név (angolul rongybaba) onnan származik, hogy teljesen elhagy magát, amikor a karjainkba vesszük, nem  hadakozik ellene, nem próbál elmenekülni, karmolni pedig még úgyse. Felmenői között perzsa Képés birman macskák is vannak. Az első ragdollokra a perzsa macskák hosszú szőre és birman kesztyűje volt jellemző. Manapság kevésbé szigorúak az előírások a kesztyűvel kapcsolatban.
  A ragdoll nagyon kedves és jámbor, formálható jellemű és könnyű természetű macska, de talán egy kicsit túl erőtlen. Remekül érzi magát a lakásban. A tenyésztői azt mondják róla, hogy olyan mint egy ,,igazi kisbaba". Szép, félhosszú, sűrű és selymes szőrzete jelentős gallért képez. Négy klasszikus színváltozatot különböztetünk meg (fókajegyűt, csokoládébarnát, kéket és lilát), valamint háromféle mintázatot:

 - csokoládéjegyű: sziámi típusú bunda, jegyekkel a pofán, a
                             füleken, a végtagoknál és a faroknál;
 
- kesztyűs: sziámi mintázat kesztyűkkel a lábak végén, fehér
                   szikra az orron és fehér színű áll;
 - kétszínű: csokoládé jegyű kiterjedt fehér résszel a lábakon,
                  valamint fehér, fordított V alakú rajzolattal a pofán.
                  Ez a macskatartók által leginkább keresett
                  bundatípus.

 

Szőrét napi rendszerességgel kell fésülni és kefélni. Teste a ragdoll jámbor és alkalmazkodó, kövér plüss benyomást kelt. Nagy és Kép hosszú testű, erős és jó felépítésű, széles mellkasú macska. Közepesen erős csontvázú lábai hátul hosszabbak, mint elöl, és nagy, kerek, masszív mancsban végződnek. Lábujjai közét dús szőrcsomó díszíti. Igen tömött farka testéhez képest arányos, melyet jobb vagy bal oldalon hord. Erősebb, mint amilyennek látszik, és kiváló az egészsége, ha változatos, nem túl nagy mennyiségű ételeket kap: húst és halat felváltva, de friss zöldség és rizst is kell a tányérjába tenni!

 

          Súly: 4,5-9 kg között.

----------------------------------------------------------------------------------