Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Félhosszú szőrű macskák - Szomáli

2008.08.23

Szomáli:

 

A szomáli macskának is van különlegessége: bundája érintése Kép nagyon puha, és a gallér, amit szőrzete a nyakon képez, valamint farka tömöttsége - megannyi gyönyörűség. A szomáli bundáján, mint abesszin rokonáén, ticking látható minimum két vagy három színsávval minden egyes szőrszálon. A sávok száma elérheti a nyolcat is! Szőrzete világosabb a hajlatokban.
 A minden helyzetben elegáns és kecses szomáli átmenetet képez az európai és a keleti rövid szőrű macskák között. Háta enyhén ívelt, lábai hosszúak, fomásak és igen izmosak. Olyan, mintha kis, ovális és masszív mancsainak hegyén járna. A rókáéra emlékeztető, nagyon tömött farkát magasan hordja. A szomáli jobban tűri a simogatást mint az abesszin, és kevésbé tartózkodó, játékos a gyerekekkel, tehát a szomáli tökéletesen beilleszkedik a család életébe.
 Kiváló vadász, türelméről és ravaszságáról tesz tanúbizonyságot.
KépAzt is meg kell említeni, hogy igen érzékeny a nagy hőmérséklet-különbségekre és a huzatra. A lakásban annál jobban érzi magát, minél kellemesebb és állandóbb a hőmérséklet.
  Tisztálkodását nagyrészt maga  végzi, különösen tiszta állat, de   ajánlatos minden reggel átkefélni  a bundáját. Ha rajta múlna, csak  húst enne! Mivel hajlamos az  elhízásra, étrendje  kiegyensúlyozott kell hogy legyen,  és a hús mellett halat is  kell neki adni.
  Ha a lakásban tartjuk, nyitva  kell hagyni a belső ajtókat, hogy szükséges minimális  mozgásteret biztosítsunk számára.

 

            Súly: 3,5-5,5 kg között.

 ------------------------------------------------------------------------------