Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Félhosszú szőrű macskák - Van-tavi török - Török angóra

2008.08.19

                                     Van-tavi török:

 

A Van-tavi török macska létezését 1950-ben lett valóban ismert, amikor egy angol macskatenyésztőnő, Miss Lushington Angliába vitt egy macska párt.

A Van-tavi török macska nyugodt állat, ragaszkodó, intelligens, nagyon kötődik a családi környezethez, de távolságtartó és félénk az idegenekkel szemben. Szőre félhosszú vagy hosszú, mely télen igen tömött gallért és nadrágot képez. Tiszta fehér bundáját vörösesbarna, esetleg krémszínű foltok tarkítják melyek szimmetrikusan helyezkednek el fKépültövénél, a farán és a fara teljes hosszán. Teste közepes méretű, igen erős csontvázú és izomzatú macska masszívabb, mint a török angóra rokona. Mellkasa és csípője széles, feje lekerekített körvonalú, lapított háromszög alakú. Szemei kékek, borostyán színűek vagy felemásak, de a zöld is megtűt. Szemhéja finoman kontúrozott rózsaszínnel. Rosszul tűri más macskák jelenlétét.Sajátossága: szereti a vizet, s ha alkalom nyílik rá, habozás nélkül beleugrik és úszni kezd. Heti egyszeri kefélés elég bundája rendben tartásához. Változatos és nem túl nagy menyiségű ételre van szüksége.

 

             Súly: 3-8,5 kg között.

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

                                   Török angóra:

 

Amerikaiak fedezték fel Ankara vidékén (innen ered a neve: angóra), majd tenyészteni kezdték. Az angolok Angliában tudták kitenyészteni az angórát. Az angol és az amerikai angóra úgy hasonlítanak egymásra, mint az ikertestvérek!

Az angóra eredete a múlt homályba vész. 1756-ban Buffon, híres francia naturista mutatott be belőle egy példányt: hosszú, selymes  szőrzetét dicsérte. Ma az angóra, legyen angol vagy amerikai, bizonyítja... bizony, lehet töröknek lenni anélkül, hogy perzsák lennének! Nagyon szép általában fehér bundájú állat, Képszeretetreméltó és játékos természetű. Bundája félhosszú, majdnem teljesen aljszőrzet nélküli szőrzete a felnőtt állaton gallért és nadrágot képez. Szőrzete finom és selymes szerkezetű. Számos színváltozat elfogadott, de a fehér bunda legmegbecsültebb. Ez az elegáns macska, mely régen nagyon népszerű volt francia királyok udvarában, hosszú és karcsú termetű. Testének finomságával harmonizáló  lábai hátul hosszabbak, mint elöl, farka pedig hosszú és nagyon tömött. Jó egészségű macska, egyáltalán nem szereti a hirtelen  hőmérséklet-változásokat. Nem szokott elcsatangolni, mert kedveli a puha kényelmet. Naponta kell kefélni, és szőrirányban fésülni bundáját. Nem túl nagy mennyiségű, húsos ételek a megfelelőek számára.

 

            Súly: 2,5-5 között.

--------------------------------------------------------------------------------