Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Félhosszúszőrű macskák - Skogatt, a norvég erdők macskája

2009.06.17

Skogatt, a norvég erdők macskája

 

 

Kép Különösen intelligens macska. Ragaszkodik lakóhelyéhez, de zavartalan szabadságban eltöltött nagyon hosszú idő alatt gyanakvó lett az idegenekkel szemben, ezért amennyire csak tud, elbújik az ismeretlen látogató elől. Fiatalon játékos, de kényszeríteni nem lehet rá. Ugyanez a helyzet a simogatással is, nem szabad túlságosan erőltetni.
 A skogatt szőre gyakorlatilag nem nemezesedik. Bármilyen színű bunda elfogadott, kivéve a sziámi jegyűt, a csokoládébarnát és a lilát. A barna-cirmos és a fehér színű bunda a legelterjedtebb. Vastag aljbundáját sima, fényes, olajos és vízhatlan, félhosszú fedőszőrzet borítja, mely védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Télen a norvég macska szőrzete nagyon tömött mellfodrot, gallért és nadrágot képez.. Hetente egyszer át kell kefélni és fésülni a bundáját, különösképp a vedlés idején. Ilyenkor teljesen - vagy majdnem teljese - elhullajtja szőrzetét, csak a farka marad szőrös. Szerencsére rendkívül gyorsan visszanyeri ékességét.
 Kép Feje: Szemből egyenlő oldalú háromszöget idéz, profilból pedig tökéletesen egyenes vonalú, stop nélkül. Széles és nagyon nyitott fülei magasan a koponyáján ülnek, és a hiúzéra emlékeztető szőrpamacsban végződnek.
 Teste nagy és termetes, erős testfelépítésű és csontozatú - elsősorban a hím. Mellkasa széles. Nagyon elöl, és erős, kerek mancsban végződnek. Lábujjai közét szőrcsomók díszítik. Farka hosszú és tömött.
 Szeme nagy, enyhén ferdevágású szemei bármilyen színűek lehetnek a bunda színétől függetlenül, de a zöld és az arany a két legmegbecsültebb tónus. A fehér macskák szeme kék vagy réz árnyalatú, de eltérő színű is lehet.
 A húsos, időnként hallal kiegészített ételek a legmegfelelőbbek számára.

 Súly: 3-9kg között.