Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Karthauzi

2008.08.14

Karthauzi:

 

Annak ellenére, hogy ennek a macskafajtának a jenlétéről különböző helyekről is beszámoltak, és hogy még napjainkban is összetévesztik néha a brit kék macskákkal - a karthauzi macska francia eredetű. A karthauzi nevet azért kapta, mert bundája Képhasonlított egy szürke gyapjúra, amit valaha Spanyolországból vittek be Franciaországba, és ezt ,,karthauzi pénzének" nevezték.

Egy ideig az európai rövid szőrű macskák csoportjába sorolták. Valójában a legmutatósabb és legkeresettebb macskafajták közé tartozik.

A karthauzinak barátságos feje van, kiálló pofája kerekké teszi arcát. Colette, a francia regényíró, aki nagyon szerette ezt a macskafajtát, ,,pufók arcú kis mackómnak" becézte. Nem nyugtalan és nem hangoskodó; lenyűgöző nyugodt ereje, ami mozdulataiból árad, a családi fészek kiegyensúlyozottságot sugározó elemévé válik. Szeret párnán pihenni, mindig a gazdájának közelében lenni, akihez nagyon, rendületlenül Képragaszkodik. Szívesen elkíséri barátját, amikor az a szabadban sétál, ezért is mondják azt róla, hogy egy ,,macskabőrbe bújt kutya". Ennek ellenére szeret elcsatangolni, de csak rövid ideig marad el. Ha távol van attól a személytől, akit gazdájának választott, ugyanúgy, mint a sziámi macska, ő is képes éhen halni. Viszont, ha saját magára van utalva, hamar feltalálja magát, és a vadászösztöne által képes életben maradni.

Hetente kétszer ajánlatos átkefélni, de alaposan át kell vizsgálni. ritkán beteg nagyon jó étvágya van. Mértékletesen kell etetni, hogy ne hízzon el. Nem szabad túl sok nyers húst ennie, viszont ajánlatos friss és sült zöldségeket is adni neki. Kerülni kell: a szénhidrátokat, a keményítőt és a sertéshúst.

 

           Súly: 3-7,5 kg között.

 

------------------------------------------------------------------------------------