Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Perzsa macskák - Csokoládéjegyű perzsa

2009.01.20

 

Csokoládéjegyű perzsa macska

 

A rövid szőrű csokoládéjegyű perzsának kezdetben nehezebb  sorsa volt, mint hosszú szőrű testvérének. Valójában ahhoz, hogy különböző típusokat tudjanak kitenyészteni belőle, nem csak sziámival keresztezték, hanem más fajtákkal is, például az abesszinnel. Ennek eredményeként egy nagyon szép állat született. Bundája finom szőrzetű, tömött és fényes, a sziámi macska jellegzetes vonásait őrzi, de ugyanakkor sokkal változatosabb is annál.

A csokoládéjegyű perzsa esetében, hagyományosan négy alap színváltozatot különböztetünk meg:

Kép- fókajegyű: halvány krémszínű alapon sötétbarna jegyek a pofán, a füleken, a végtagoknál és a farokon.

- csokoládéjegyű: elefántcsontszínű alappont tejcsokoládé jegyek a pofán, a füleken, a végtagoknál és a faroknál.

- kék jegyű: kékes-fehér alapon szürkéskék jegyek a pofán, a füleken, a végtagoknál és a faroknál.

- lila jegyű: hófehér alapon halvány rózsaszín árnyalatú, acélszürke jegyek a pofán, a füleken, a végtagoknál és a faroknál.

A fentieken kívül létezik még számos olyan színváltozat, melyet nem minden macskaegyesület ismer el. Ilyenek például a piros jegyű, a krémjegyű, a teknőctartka jegyű és a teknőctarka-cirmos jegyű bundák. A macska kölykök fehéren születnek; a pigmentáció csak 12-18 hónapos koruk körül éri el végleges színét.

Ennek a macskának nagyon elegáns a sziluettje, teste nyújtott, lábai hosszúak és vékonyak, mandulavágású szemei mélytűzőek és fényesek, farka eléggé hosszú és gyűrűs.