Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Burma (Burmese)

2009.01.21

 

Burma (Burmese)

 

KépA burmát "selymes macskának" is nevezték, annyira finom a  szőrzete. Ennek az előkelő macskának a bundája rövid és finom szőrű, szaténhatású és ragyogóan csillogó. A coboly (sötétbarna), kék, csokoládészínű és lila (halvány szürke galamb színű) a négy alap színváltozat; a később megjelent vörös, krémszínű és teknőctarka bundájú egyedeket csak Európában ismerik el.

A feje kerekded, rövid, háromszögben végződik. Orrán nem túl markáns stop látható, álla erőteljes. Enyhén előre hajló fülei egymástól igen távol vannak, szeme színe a sárga és a borostyán között válthat, de az aranyos árnyalat a legkedvesebb.

Kép A teste közepes méretű, eléggé masszív testfelépítésű, de elegáns és izmos macska. Mellkasa széles és erős, a háta kifejezetten egyenes. Testéhez képest igen arányos lába és farka közepes hosszúságú.

Van számos más jó tulajdonsága is van Intelligens, nagyon figyel a környezetére és barátságos a többi állattal szemben. Nagyszerűen megérti magát a kutyákkal és örömmel játszik velük. Szeretete a "család" iránt határtalan, de távolságtartó az idegenekkel szemben, amíg meg nem ismeri őket. Úgy tűnik, az autóval vagy vonaton történő utazás remekül szórakoztatja. Ha  lehetőséget kap, hogy kikapcsolódjon a szabadban, élni fog vele, de nem megy túl messzire, nem csatangol el. Valójában minden szituációhoz képes alkalmazkodni. Szép Képbundája némi gondozást igényel: minden második nap alaposan, de finoman át kel kefélni, majd egy gyapjas ronggyal kifényesíteni. Hetente egyszer, nagyon aprólékosan át kell vizsgálni. Mindig azonos időpontban kell etetni!