Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Egyiptomi mau

2009.01.21

 

Egyiptomi mau

 

Az egyiptomi mau testalkata és viselkedése az abesszínére Kép emlékeztet. Hajlékony, karcsú termetű, és elegáns megjelenése mögött erős izomzat rejtőzik. Gyűrűs rajzolatú farka közepes hosszúságú, lábai hátul hosszabbak, mint elől, és kis, ovális mancsban végződnek.

A feje ék alakú, lekerekített kontúrokkal, homloka egy kicsit domború - nagyon enyhe stoppal. Fülei a tövüknél szélesek és egymástól távol, nagy, mandulavágású szemei különleges egres zöld színűek.

Szőrzete rövid, finom, selymes, a testéhez simuló. Bundája foltos-cirmos, a foltokat a mellkason nyakláncszerű csíkok, a lábaikon pedig nem teljesen zárt gyűrűk váltják. Homlokán M betűre vagy szkarabeuszbogárra hasonlító rajzolat látható. A pofáján lévő, arcfestésre emlékeztető vonalak pedig meghosszabbítják a szem vonalát. Három szín változat elfogadott:

- ezüstös: igen halvány ezüst alapon fekete foltok, téglavörös orr, fekete talppárna

- bronz: világosbarna alapon sötétbarna foltok, téglavörös orr, fekete vagy sötétbarna talppárna

- füstös: füstös szürke alapon koromfekete foltok, fekete orr és talppárna

Felnőttként kellemes társ, ragaszkodó és barátságos. Dallamos Kép hangja van, melyet csak jó indokkal hallat... például ha fel akarja hívni magára a gazdája figyelmét. "Alkalmi komédiás", észre tudja vetetni magát, de ugyanakkor egy kicsit tartózkodó is az idegenekkel szemben. Nagyon tiszta állat, sok időt tölt tisztálkodással. időnként át kell kefélni bundáját szőrirányban. Azért, hogy jó egészségét megőrizze, változatos és jól adagolt étrendre kell szoktatni. Mint nagyon sok macska, ő is kiváló vadász. Sajnos még alig elterjedt Európában, gyakran a keleti pettyes-cirmos macskával tévesztik össze.