Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Ocicat

2009.06.15

Ocicat

 

Foltos bundájú, nagy és szép atléta, hajlékony testalkatú, és feketével kontúrozott szemű macska az Ocicat.
  Kép Bundája eredetisége szaténhatású, foltos-cirmos típus
ú bundájában lakozik, mely finom szőrű és sima. A foltok vagy pettyek egyenletesen oszlanak el a testén, lábait viszont csíkok, nyakát nyaklánc, farkát pedig gyűrűs rajzolat díszíti. Elegáns macska, szeme vonalát pofákon elhelyezkedő fekete vonalak hosszabbítják. Szőrzetével harmonizáló, halványabb alapszínű bundáján sötét árnyalatú foltok láthatók. Az elfogadott színek a barna, a csokoládébarna, a lila, a kék, a fahéj és az őzgidák szőrzetére emlékeztető bézs árnyalat. Ez a hat szín ezüstös változatban is létezik, azaz az aljszőrzetük színe fehérbe hajlik. Összesen tizenkét változatot ismernek el hivatalosan. A fehér szín fejenléte megtűri a szemek és a bajusz környékén, az állon, valamint a nyakon.
 Az Ocicat teste valóban egy kisvadmacska benyomását kelti: nagyobb méretű, közepesen hosszú, erős testfelépítésű macska, igen izmos és erős, de nem masszív. Erős lábai masszív, ovális mancsban végződnek. Viszonylag hosszú farkát kinyújtva hordja.
 A feje enyhén háromszögű alakú, lágy körvonalú, ugyanolyan hosszú, mint amilyen széles. Orrán finom stop látható, pofája szép vonalú, az álla erős. Közepes méretű fülei kétoldalt helyezkednek el, a hiúzéra emlékeztető pamaccsal a végükön. Szeme a kéket kivéve bármely színű lehet.
Kép  Elődei legjobb tulajdonságai egyesültek benne. Nyilvánvaló nyugodtsága mögött természetes élénkség rejtőzik. nagyon barátságos, jelentősen ragaszkodik az őt befogadó családhoz, de távolságtartóvá válik, mihelyt egy idegen lép be a világába. Duzzog, ha nem foglalkoznak vele eleget, de az sincs ínyére, ha túl sok figyelmet kap. Egyáltalán nem szereti a mozgást és zajt. Egyik vadon élő ősétől örökölte, hogy szereti a nagy tereket, ahol futni és ugrálni tud. Kert hiányában elég tágas és levegős lakásban kell tartani.
 Erős macska, nincs szüksége különösebb gondozásra, elég hetente kétszer átkefélni a bundáját. Kiegyensúlyozott, húsos táplálék a legmegfelelőbb számára. Már kiskorától hozzá lehet szoktatni a friss zöldségfélékhez és rizshez, valamint időröl-időre halat adni a hús gyanánt.

Súlya: 2,5-6 között.