Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Szfinx

2009.06.15

Szfinx

 

A szfinx meztelenségét általában rendellenességnek tekintik. Bundájában Kép minden szín és mintázat elfogadott, de általában két színű a szfinx. A kölykök rendkívül ráncos bőrrel születnek, a gerincük mentén pedig szőrzet található, mely idővel eltűnik. A fején, a testén és a lábain ráncos a bőre, mely tapintásra a zergebőrre emlékeztet. Szőrzete csak finom pihékre korlátozódik testének legnagyobb részén; de nagyon rövid szőrszálak megtűrtek a fülek végén, az orron, a lábakon és a farkon, valamint a hímeknél a heréken is.
 Teste nagyon különleges, közepes méretű macska majdnem minden teljesen csupasz. Izomzata erős és jól látható, mellkasa széles, alhasa pedig kerekded. Mellső végtagjai egy kicsit rövidebbek, mint a hátsók és gyakran íveltek. Ovális mancsai nagyon hosszú ujjakban végződnek. Hosszú és nyújtott farkát "patkány farok"-nak nevezik.
 Feje háromszög alakú, kiálló részek nélkül, koponyája lapos, markáns stoppal, pofacsontja kiugró, fülei nagyon, szélesek és egymástól távol vannak. Citrom alakú szemei szintén távol vannak egymástól, és színben harmonizálnak bundájával. Bajusza vagy nagyon rövid vagy egyáltalán nincs is.
 Kép Tulajdonsága ragaszkodó, barátságos, nagyon szelíd és kötődik azokhoz, akik szeretettel közelítenek felé.
 Félénk az idegenekkel minden kapcsolatot kerül. Lakásban kell tartani. Mivel testét nem borítja szőr, hallatlanul érzékeny a hidegre, és az erős huzatra.Mérsékelt, mindig állandó hőmérsékletet kell biztosítani a számára. Ezenkívül napsugárzásra is nagyon kényes. Nem ajánlatos társat adni mellé - kutyákat, macskákat vagy egyéb állatokat -, mert még félénkebbé válik.
 A szfinxet rendszeresen kell ápolni: mosdókesztyűvel meg kell tisztítani a testét, hogy a korpát, melynek képződését a szőrnövekedés tudná meggátolni, eltávolítsuk bőréről. A fülét is kell tisztítani, mert nagyon sok fülzsír termelődik. Étrendjében friss és konzerv élelmek egyaránt szerepelhetnek, nem túl nagy mennyiségben friss zöldségféléket is csemegézhet. 

Súly: 3,5-7 között.