Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Sziámi macska

2009.01.20

 

Sziámi macska

 

KépNagy ősi ázsiai macska. Rövid szőrű macska, fejét és bundáját jellegzetes jegyek díszítik. A feje szemből fordított egyenlő szárú háromszög formájú Ami a profilját illeti, enyhén domború vonalú homlokát törés nélkül nyújthatja meg hosszú, egyenes orra, mely merőleges az állára.

Pofája lapos; nagy hegyes és a tövüknél széles fülei megnyújtják a háromszög oldalait. Ennek az elbűvölő macskának csodálatosan intenzív kékek, mandulavágásúak és ferdék a szemei.

Bundája: a klasszikus színek:

-fókajegyű: tojáshéj színű vagy világos bézs alapon sötétbarna jegyekkel

-kék jegyű: hófehér vagy kékes fehér alapon acélkék jegyekkel

-csokoládébarna jegyű: elefántcsont színű alapon tejcsokoládé jegyekkel

-lila jegyű: a tört fehér és az elefántcsont szín között változó alapon halvány rózsaszín árnyalatú bézs jegyekkel. Új változatokat is létrehoztak: vörös jegyűt, teknőctarka jegyűt, cirmos jegyűt, valamint részben színeseket... A kölykök fehéren születnek, a jegyek az ötödik napon jelennek meg.

A sziámi nagyvonalúan elegáns, rendkívül laza, csodálatos reflexű, végtelen bátor állat. Intelligens, kivételes érzékenységű. Kép Annyira szereti a gazdáját, hogy képes étlen szomjan halni, ha túl hosszú ideig külön van tőle. Nem tűnik túlságosan játékosnak. Ne tűri, ha ,,piszkálják", hirtelen elrohan... vagy esetleg karmol. Szívszaggató nyávogásra képes, mely a síró kisbabák hangjára emlékeztet. A sziáminak szüksége van térre. Értékeli, ha fel-alá járkálhat a lakásban, hogy kikapcsolódjon. Ugyanakkor képes arra is, hogy hosszú órákat pihentető álomban töltsön. Még ha nagyon jó egészségnek is örvend, nem szabad kitenni túl nagy hőmérséklet-változásnak, és árt neki a túl erős huzat is. Minden harmadik vagy negyedik nap át kell kefélni bundáját. Mértékletesen kell táplálni, felváltva hússal és hallal, és minden harmasik héten kapjon egy kanál olivaolajat vagy olivaolajos szardíníát - ezek segítségével meglepően hosszú életet biztosíthatnak a sziámi macskáknak.