Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű macskák - Tonkinéz

2009.01.20

 

Tonkinéz macska

 

A tonkinéz megjelenésében több van a sziámi, és kevesebb a burma tulajdonságaiból. Bundáján a jegyek nagyon feltűnőek, még ha egy kicsit bele is mosódnak szőrzetének színébe.

Szőrzete rövid, finom, selymes, testéhez és ragyogóan fényes, Kép mint a nerc bundája. Minden szempontból örömteli kompromisszum eredménye a tonkinéz. A sziámi macska jellegzetes jegyeit viseli a pofáján, fülein, a végtagjain és a farkán, csak bundájának alapszíne sötétebb, és inkább a burma eredeti színére hasonlít. Az átmeneteknek nagyon fokozatosnak kell lenniük. Az elfogadott színek a következők:

- natúr nerc: meleg barna színű test, sötét csokoládébarna pofa, fülek, végtagok és farok

- pezsgő színű nerc: halvány bézs színű test, világosbarna pofa, fülek, végtagok és farok

- kék nerc: szürkéskék test, palaszínű pofa, fülek, végtagok és farok

-platina nerc: nagyon halvány ezüstszínű test, sötétebb ezüst pofa, fülek, végtagok és farok

- mézszínű nerc: nagyon világos krémszínű test, vörösesbarna pofa, fülek, végtagok és farok.

A feje szemből nézve lekerekített körvonalú, egyenlő oldalú háromszögre hasonlít, enyhe stoppal. Egy kicsit hosszabb, mint amilyen széles, pofacsontjai magasan vannak. Fülei közepes méretűek, barackmag alakúak szemei zöldeskékek vagy tengerzöldek.

A tonkinéz élénk és ragaszkodó macska. Nagyon barátságos Kép fajtársaival szemben, kevésbé zárkózott, mint a sziámi. Minden iránt érdeklődik. Szereti a társaságot, és annál jobban érzi magát, minél nagyobb tere van, hogy elvegyüljön a tömegben.Időnként át kell kefélni a bundáját. Változatos, felváltva friss és konzerv ételeket tartalmazó étrendet kell neki összeállítani - így megőrizhetjük jó egészségét. A tonkinéz még nem túl elterjedt, leginkább Svácban és Németországban fordul elő.