Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Genetikailag módosított, ultraibolya fényben vörösen derengő macskákat klónoztak a dél-koreai Gyeongsang Nemzeti Egyetemen. A bizarr külsejű állatok segíthetnek az emberi genetikai problémák feloldásában, valamint a klónozási módszerrel még kihalófélben lévő fajokon is segíthetnek.

-----------------

A Kong Il-Keun állatklónozó szakértő által vezetett csoport a Gyeongsang Nemzeti Egyetemen juttatta be az RFP (Red Fluorescent Protein) vörös fénykibocsátó fehérjét török angóramacskák bőrszövetébe. Januárban, illetve februárban három, bőrében RFP-t hordozó macska született, ebből egy elpusztult a szülés közben. A két élő állat 110, illetve 136 grammal született császármetszéssel, jelenleg 3, illetve 3.5 kilót nyomnak. Míg normális fényviszonyok között teljesen átlagos macskának tűnnek, ultraibolya fénnyel megvilágítva vörösen derengenek (a genetikailag nem módosított macskák zöldnek tűnnek ilyen megvilágításban).

A Tudományos és Technológiai Minisztérium híradása szerint az RFP manipulálásával nemcsak macskákat, hanem veszélyeztetett állatfajokat, például tigriseket és leopárdokat is lehet klónozni. A klónozási technológia olyan betegségek gyógyításában is felhasználható, amely előfordulhat mind emberekben, mind a macskákban - Kong elmondása szerint közel 250 ilyen genetikai alapú problémát tartanak számon.

 

A török angóramacskák klónozásához Kong csoportja az úgynevezett reproduktív klónozás módszerét aknázta ki, amellyel egy sejtből gyakorlatilag egy teljes élőlényt létre lehet hozni. A kutatók a klónozáshoz használt anyamacska génjeiben egy vírus segítségével hozták elő a fénykibocsátási képességet, a módosított bőrsejteket a petékbe juttatták, majd azokat a donormacska méhébe ültették be.

*×××××××××××××××××××××××××××××*

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.