Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska ápolása

2008.08.14
Macska ápolás

 

 

Szőr ápolás

 

Kép- Már kismacskáknak is meg kell szokniuk a napi fésülést,  különösen a hosszú szőrű macskák esetében. A kilazult szőrszálak eltávolításán kívül a napi fésülésnek más jelentősége is van: ilyenkor a gazdi kézbe veszi kedvencét, megsimogatja, ellenőrzi, hogy tiszták e a fülei, nincs-e benne parazita, nincs-e rajta sérülés stb.

 

Rövid szőrű macskák ápolása

 

 - Használjunk sűrű fogú fésűt, majd tenyerünkkel határozott mozdulattal simítsuk végig a testét a fejtől kiindulva a farokig. Ezt a cicák nagyon szeretik, és a kilazult szőrszálakat is végleg eltávolíthatjuk.

 

Hosszú szőrű macskák ápolása

 

- Jóval több időt vesz igénybe. naponta kétszer fésüljük ki a sKépzőrét. Az összecsomósodott részekkel külön kell foglalkoznunk.Húzzuk szét a szőr a szálakat (használhatunk hozzá pl: tompa kötőtűt), ezután nekiállhatunk ritka fogú, majd közepesen sűrű fésűvel a bontáshoz. A hintőpor alkalmazása segít a csomók kibontásában, csökkentik a szőrszálak össze tapadását. Ha így már nem bontható ki a csomó,  akkor vágjuk le ollóval, ez meg akadályozza az egyre nagyon filces területek kialakulását.

 

 

 

 

A szőrhullás

 

- Tüzeléskor, vemhesség alatt, hormonváltozás és vitaminhiány esetén fokozottan jelentkezik. Ha a cicát kiállításra visszük, akkor előtte 4-5 nappal fürdessük meg (különösen a fehér macskákat), mert így a kiállításra a szőr vissza nyeri a természetes zsírtartalmát és fényét.

 

A kandúrok farka

 

- Különleges gondozást igényel a kandúrok farka. A farok felső, test felőli részén zsírmirigyek vannak, amelynek váladéka elsárgítja a szőrt. Baktériumok telepedhetnek meg itt, amelynek következménye bőrgyulladás lehet. Ezt a részt naponta beszórhatjuk hintőporral, amit bőrbe fésülés után kikefélünk. Esetleg külön is megmoshatjuk.

 

Fül ápolása

 

Kép- Időként töröljük ki a külső hallójáratot, babaolajba mártott  fültisztító pálcával, majd vattával töröljük át a fülkagylót. Ne használjuk mind a két fülhöz ugyan azt a pálcát! Ha fülbe barna pöttyöket, vagy sűrű váladékot találunk akkor gyulladásra, vagy parazitára gyanakodhatunk, féltetlenül forduljunk állatorvoshoz, és a további kezelést bízzuk rá.

 

 

 

 

 

Szem ápolása

 

- A szemfolyás általában kötőhártya-gyulladást, megfázást, vagy Kép sérülést jelez, ezekben az esetekben forduljunk állatorvoshoz. Azonban létezik másfajta szemfolyás is, amely rövid orrú macskáknál fordul elő, mivel a rövid orr miatt a könnyet az orrüregbe levezető könnycsatorna beszűkül, illetve elzáródik. Ilyenkor bórvizes vattával naponta többször töröljük ki a szemeket. Itt se használjuk ugyan azt a vattacsomót mind a két szemnél!

 

Fogak ápolása

 

- A tejfogak 8 hetes korukban teljesen kifejlődnek. A tejfogak  elvesztése 4-6 hónapos korban következik be. A legtöbb esetben észrevétlenül zajlik le (az állat legtöbbször lenyeli a fogát), de előfordulhat fogzási láz, levertség, étvágytalanság, véres fogíny, panaszos nyávogás. A fogkő képződés és foKépgíny gyulladás minden arra hajlamos macskánál megjelenik. Ha a macska nem használja kemény csontok rágására a fogait, akkor már 2-3 éves korban is kialakulhat, tünete a rossz szájszag és nyálzás.

 

A fogkövet állatorvossal távolítsuk el. Ha idősebb macska rosszul eszik, gondolnunk kell fogkövességre, és fogíny betegségre, ezeket állatorvos kezeli. Ne adjunk a macskának szilánkosan törő hosszú csöves csontokat (pulyka, kacsa, öreg tyúk csontjait), mert a hegyes csont darabok megsebesíthetik az állatot vagy akár fulladást is okozhatnak. Ne hagyjuk magára a cicát csontrágás közben, hogy szükség esetén beavatkozhassunk, lehet, hogy ez menti meg az életét. Idősebb macskáknál a csontrágás székrekedést is okozhat ezért vigyázni kell!

 

Karom ápolása

 

- Neveljük rá a macskát a karomkoptató használatára, így sok Kép bútorunkat megóvhatjuk. A karom végét le is vághatjuk (Legjobb erre a speciális, macskáknál készült karomvágó ollót használni) de csak az áttetsző végeket csípjük le (körülbelül 2 mm.)

Vigyázzunk, nehogy megsértsük a karmokban lévő ereket és idegeket, mert ha ezek megsérülnek,  nagyon fájdalmas és néhány percig tartó vérzést is okozhat. Legjobb ha állat orvosra bízzuk a manikűrt.

 

 

A szöveg és képek az aprotuti.hu-ról származnak!