Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi kell a macskának?

2008.08.15

Mi is kell cicusunknak? Ebből a kis rovatból meg tudjátok!

 

1 - Egy kényelmes puha fekhely:

 

A cicád a nap nagy részét alvással fogja tölteni. Pihen evés után (vagy akár közben is), szusszan egyet a játék végén, és amúgy is, csak úgy. Reggel, délben és este, mindig. Persze csak ott fog lefeküdni ahol akar, de ettől függetlenül legyen neki egy fix Kép fekhelye. Ez a hely legyen biztonságot adó, puha, kényelmes, meleg vacok. A macskák szeretik az olyan fekhelyeket, amelyek körbe ölelik Őket. Biztonságot nyújt nekik a tudat, hogy több oldalról védve vannak (nem hiába fekszenek a mosdó kagylóba vagy lavorba). Nagyon jó fekhely tehát egy kosár egy bélelt doboz vagy régi lavor, vagy akár a macska utaztatására szolgáló láda lecsatolható alja (kibélelve persze). A fekhely megfelelő pozíziójának megtalálásához legjobb, ha meg figyeled hová fekszik le gyakrabban, Legszívesebben a cicád. Ha van rá lehetőséged, akkor a fekhelyét is ott helyezd el.

 

2 - Egy etető hely:

 

Cicád másik központi tevékenysége az evés. A kutyusokkal ellentétben egy átlagos macska mindig csak annyit eszik, amennyire épp szüksége van. Tehát ha kiscica kora óta megszokja, hogy mindig talál enni valót az etető helyén, akkor nem fog habzsolni, nem fogja sohasem túl enni magát (bár ez ivartalanítás után sok esetben változni szokott). ez azért nagyon praktikus, mert így előre kioszthatod a napi ételadagját, nem fogaj három perc alatt befalni az egészet. Az étke legyen mindig friss, az etető helye pedig mindig tiszta. az etetőhelye mellet helyezz el egy itató tálkát is. Mindig gondoskodj a friss vízről.

 

3 - Ennivaló:

 

Az etető helyet töltsd fel is mindennap (legalább egyszer) friss elemózsiával. Lehetőleg kerüld ételmaradékok szervírozását, nyers húst és csontokat (főleg  csirkecsontot) pedig soha nem adj kedvencednek. a legjobb teljes értékű macska táppal eteted kedvenced. Ezek közül is a száraz tápok a legegészségesebbek kis kedvenced számára. Az aszpikos tasakos falatkákkal csínján bánj, mivel némelyikük magas sótartalma később vese bántalmakat okozhat.

 

4 - Innivaló:

 

A legjobb a friss víz, ebből viszont mindig legyen jó sok. Nyáron Kép például duplázhatod is az adagot, inkább maradjon meg, mint hogy idő előtt elfogyjon. Nagyon fontos, hogy naponta legalább egyszer cseréld. Tévedés, hogy macskák rajonganak a tejért, sokuk ugyan megissza, de tejcukor lebontása már problémát okoz nekik, ezért hasmenésük lehet tőle. Ha még is kényeztetni szeretnéd, vásárolj neki cica tejet, de ezt se vidd túlzásba. Mindig gondoskodj a friss vízről.

 

5 - Játék:

 

A kiscica, de még a süldő macska is szereti játékkal mulatni az időt. Nem érdemes drága, bonyolult játékokra költeni. Hidd el, hogy bojtos zsinór, egy papírgalacsin vagy egy-két elszáradt növény levele, sokkal jobban feltudja dobni a cicád, mint bármely csiricsáré encsembencsem. Arra viszont vigyázz, hogy játékait ne tudja még szétrágás után sem lenyelni, vagy ha még is megteszi, akkor ezek le legyenek számára mérgezőek.

 

6 - Alom, cica vécé:

 

A legjobb a higénikus cica vécé beszemelése. A 8 hetes (elválasztott) általában már rutinos alomra járó, viszont az nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő az első időszakban, hogy nem találja a helyét. Javasolt az első vécézés eredményét meghagyni (azaz nem azonnal kitakarítani), hogy újra és újra megtalálja számára kijelölt területet. Ha esetleg elsőre nem az alombaMi kell a cicának sikerül a dolog, akkor sem kell elkeseredni inkább félre pottyant ürülékből tegyünk egy kisdarabot az alomba. Másodjára már nem fog gondog okozni a megtalálása.


A macska almot elhelyezhetjük egy nyitott macska vécében, de akár zárt zárt vécére is szert tehetünk. ez utóbbi előnye, hogy esztétikusabb látvány, sok esetben jobb szagszigetelő, és gyerekek számára nehezebben hozzá férhetővé teszi az almot. Tapasztalat szerint a hátrány az, hogy zárt vécében sokszor félnek bemenni (a csapóajtón keresztül) a macskák, illetve a nagyobb testű cicák nem férnek el benne kényelmesen.

Az almot naponta egyszer takarítsuk ki, nem csak az általános higénia miatt, hanem a paraziták elterjedésének elkerülése céljából is. Az almok közül a jó csomósodó, nedv szívó almok a legjobbak. Itt is érvényes állítás, miszerint nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. A 400-500 forintos almok között is fellelhető nagyon jól csomósodó és jó nedvszív, míg a több ezer forintosak között is van olyan granulátum, amit csak széthord a lakásban a macska.

 

A szöveg és képek az aprotuti.hu-ról származnak!